понедељак, 30. децембар 2013.

Sladak kupus bez mesa



Kad sam se udala, kao i svaka mlada htela sam da ugodim mužu... A on kuvani slatki kupus nije hteo ni za živu glavu! Govorio je da je to samo vruća salata.
Godinama sam odlagala da ga spremim, dok mi nije puk'o film i rešim da sebi napravim, a on nek se snalazi za ručak! Pošto smo oboje vegetarijanci, krenem ja da seckam i dinstam, a on samo njuši i ćuti. Kad je bilo gotovo, sipam ja sebi u tanjir, reda radi mu ponudim da proba, a on jedva dočekao i u cugu je pojeo više od pola. Posle mi je priznao da mu se već miris u toku spremanja dopao i da je jedva čekao da proba. Od tada nema problema sa ovim jelom, ali voli samo kako ga ja spremim. 
Nema to veze sa ljubavlju, već sa sastojcima koji su u ovom jelu... On kaže da je bogato ukusom.

Evo sastojaka za 2 osobe:

2-3 kašike ulja
1 glavica luka (ili struk praziluka)
1 srednja šargarepa
1 manja glavica kupusa
1 manja paprika
1 paradajz
listić lovora
po ukusu soli i bibera
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta
1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća
2 češnja belog luka
2-3 struka peršuna

Priprema ide ovako: 




Kupus očistiti od spoljnih listova, izrezati na 4 dela, odstraniti koren, pa iseći na manje komade. Luk (praziluk) i šargarepu sitno iseckati, pa propržiti na ulju. Kad malo svenu, dodati kupus, lovor, posoliti i dinstati dodajući povremeno po malo vode.



Posle desetak minuta dodati papriku iseckanu na kockice. Nastaviti sa dinstanjem dok kupus ne omekša (probati zadebljanja na listovima), pa dodati mleveni biber, sušeno povrće i mlevenu začinsku papriku.



Paradajz iseckati i dodati u jelo. Promešati i još malo poklopljeno prokuvati da se paradajz raskuva. Na kraju iseckati u jelo beli luk i peršun.



Nekad u kupus dodam kockice krompira, da bude sitije jelo. Čak sam dodavala i kuvani pirinač, pa ukusom podseća na sarmu od slatkog kupusa. Može da se posluži kao samostalni obrok ili prilog. Meni je uz parče dimljenog kačkavalja, domaći hleb i seckan crni luk odličan ručak.

Napomena: 4. decembra 2013. godine ovaj kupus je izabran za recept dana na gastro-stranici Coolinarika.

Isprobano na Coolinariki -> klik